Bułeczki z jagodami

W swoich zbiorach przepisowych znalazłam właśnie ten dzisiejszy...najwspanialsze drożdżowe bułeczki z jagodami <3 Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Wbrew pozorom jest bardzo prosty a bułeczki wychodzą mega smaczne :)

Temperatura pieczenia : 180C
Czas pieczenia:  20-25 minut


Składniki:
  • 450 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 80 g cukru pudru
  • 150 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru pudru
  • 3 żółtka + 1 jajko
  • 110 g masła
  • 300 g jagód
  • 50 cukru kryształu
Sposób przygotowania:
  1. Drożdże pokrusz do miski.
  2. Dodaj łyżeczkę cukru pudru, połowę letniego mleka ( nie gorącego) oraz łyżkę mąki.
  3. Mieszamy zaczyn, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. 50 g mąki odkładamy na kruszonkę.
  5. Resztę wsypujemy do miski.
  6. Dodajemy pozostały cukier puder, mleko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, 3 żółtka, 60 g rozpuszczonego masła oraz wyrośnięty zaczyn. 
  7. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  8. Kiedy ciasto wyrośnie, kroimy je na kawałki.
  9. Z każdego uformuj wałek taki jak na kopytka i pokrój na grubsze kawałki, żeby powstały kwadraty.
  10. Rozłóż je na blaszce, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  11. W każdym wyrośniętym plasterku zrób wgłębienie np. kieliszkiem.
  12. Opłukane i osuszone jagody wymieszaj z 2 łyżkami bułki tartej.
  13. Następnie napełnij nimi dołeczki .
  14. Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  15. Z odłożonej wcześniej mąki, reszty masła oraz cukru kryształu zagnieć kruszonkę.
  16. Posyp nią wszystkie bułeczki.
  17. Blaszkę z bułeczkami wstaw do nagrzanego piekarnika 180C i piecz ok. 20-25 minut.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty