Bułeczki z jagodami
W
swoich zbiorach przepisowych znalazłam właśnie ten
dzisiejszy...najwspanialsze drożdżowe bułeczki z jagodami <3
Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Wbrew pozorom jest bardzo
prosty a bułeczki wychodzą mega smaczne :)
Temperatura pieczenia : 180C
Czas pieczenia: 20-25 minut
Składniki:
Temperatura pieczenia : 180C
Czas pieczenia: 20-25 minut
Składniki:
- 450 g mąki
- 20 g drożdży
- 80 g cukru pudru
- 150 ml mleka
- 1 opakowanie cukru pudru
- 3 żółtka + 1 jajko
- 110 g masła
- 300 g jagód
- 50 cukru kryształu
- Drożdże pokrusz do miski.
- Dodaj łyżeczkę cukru pudru, połowę letniego mleka ( nie gorącego) oraz łyżkę mąki.
- Mieszamy zaczyn, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- 50 g mąki odkładamy na kruszonkę.
- Resztę wsypujemy do miski.
- Dodajemy pozostały cukier puder, mleko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, 3 żółtka, 60 g rozpuszczonego masła oraz wyrośnięty zaczyn.
- Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto wyrośnie, kroimy je na kawałki.
- Z każdego uformuj wałek taki jak na kopytka i pokrój na grubsze kawałki, żeby powstały kwadraty.
- Rozłóż je na blaszce, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- W każdym wyrośniętym plasterku zrób wgłębienie np. kieliszkiem.
- Opłukane i osuszone jagody wymieszaj z 2 łyżkami bułki tartej.
- Następnie napełnij nimi dołeczki .
- Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Z odłożonej wcześniej mąki, reszty masła oraz cukru kryształu zagnieć kruszonkę.
- Posyp nią wszystkie bułeczki.
- Blaszkę z bułeczkami wstaw do nagrzanego piekarnika 180C i piecz ok. 20-25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz