Pasztet z marchwi i soczewicy
Nigdy nie myślałam , że będę wielbicielką pasztetów innych niż
zwierzęcych ;) Miałam przyjemność próbować pasztetu z ciecierzycy i
bardzo mi smakował , nie wiem może to udział dobrze dobranych przypraw ,
albo ciecierzyca tak bardzo dobrze smakuje? :) Ja znalazłam przepis na
pasztet z marchwi i soczewicy i jestem również pod wielkim wrażeniem
jego smaku.
Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej.
Składniki:
Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej.
Składniki:
- 200 g suchej czerwonej soczewicy
- 4-5 marchewki
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- sól ziołowa
- pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- Soczewicę należy ugotować na papkę w niewielkiej ilości wody. ( ok. 30 minut). Odsączyć
- Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę drobno posiekać i smażyć na oleju ok. 10 minut na średnim ogniu.
- Doprawić solą , pieprzem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem , curry i rozgniecioną kolendrą.
- Smażyć jeszcze przez chwilkę, po czym wymieszać z odsączoną soczewicą i jajkami.
- Masę przełożyć do podłużnej foremki.
- Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C.
Komentarze
Prześlij komentarz