Ciasto ucierane na maślance
Puszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;)
Czas pieczenia: 1 godz. 15 minut
Wymiary blaszki: 24 x 29 cm
Temp. pieczenia 175 st.
Czas pieczenia: 1 godz. 15 minut
Wymiary blaszki: 24 x 29 cm
Temp. pieczenia 175 st.
Składniki:
- 2/3 kostki masła lub margaryny
- 1 czubata szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 350 ml maślanki
- skórka starta z połowy cytryny
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 op. proszku do pieczenia
Do obłożenia:
Sposób przygotowania:
- 50 dag śliwek
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą.Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy.
- Śliwki umyj, rozetnij , wyjmij pestki. Formę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st.
- Należy piec 1 godzinę i 15 minut..
- Upieczone przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz