Pierniczki bożonarodzeniowe



Wspaniała zabawa dla całej rodziny to dekorowanie pierniczków. Moje dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne.



Składniki:
  • 500 g mąki 
  • 1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego )
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. Miód podgrzewamy na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Pamiętajmy o tym , aby co jakiś czas zamieszać, aby masa się nie zagotowała.
  2. Gdy składniki się połączą , zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Mąkę przesiewamy z sodą i solą. Dodajemy masę miodową i roztrzepane jajko.
  4. Wyrabiamy na gładkie ciasto, które jest dość rzadkie , ale takie ma być . Po odstaniu w lodówce ok. 24 godzin twardnieje i ładnie daję się rozwałkować i formować w różne wzorki.
  5. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 C ( wyjmujemy z piekarnika , kiedy nabiorą złocisto brązowego koloru)
  6. Na koniec malujemy lukrem ( przepis na lukier klik). Możemy lukier zabarwić naturalnie (np. szafran- żółty, sok ze szpinaku  zielony) Ja użyłam barwników spożywczych.

Komentarze

Popularne posty