Pulchne pierniczki
Tak mi się spodobała praca nad pierniczkami , że nie mogę się od nich uwolnić ;) Znowu mam przepis na pierniczki, tym razem będą to pulchniutkie, mięciutkie poduszeczki :) Można je również nadziać ulubioną marmoladką , ja zrobiłam bez nadzienia . ale i tak jest się czym zachwycać :)
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 15 minut
Składniki:
Sposób wykonania:
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 15 minut
Składniki:
- 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- 6 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 szkl. miodu
- 5 łyżek masła ( ok. 100 g masła )
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- mąka do podsypania
- lukier do dekoracji
Sposób wykonania:
- Mąkę należy przesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika.
- Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
- Następnie wlewamy do sypkich produktów.
- Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki.
- Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy.
- Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin .
- Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego , po czym układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy .
- Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy do nadziewania pączków, wbijamy końcówkę w upieczone pierniczki ( ja niestety takiej szprycy jeszcze nie posiadam , więc upiekłam bez nadzienia)
- Pieczemy w temp. 180 C 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz