Torcik makowy
Podjęłam wyzwanie z torcikiem makowym. Nigdy takiego nie robiłam i przyznam się , że miałam obawy jak mi wyjdzie . Torcik przygotowuje się dość szybko, gdyż maku nie trzeba gotować ani mielić, używa się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto.
Wymiary tortownicy : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 45 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Wymiary tortownicy : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 45 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
- 5 jajek
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyzka proszku do pieczenia
- 200 g suchego maku
- 6 łyżek amaretto
- 300 g białej czekolady
- 400 g śmietany kremówki
- płatki migdałowe do dekoracji
- kakao , margaryna, cukier do polewy ( 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki margaryny - cukier, kakao i mleko rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, po czym zestawiamy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia margaryny i połączenia z innymi składnikami )
Sposób wykonania
Smacznego
- Białka ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą.
- Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką.
- Amaretto łączymy z 1/2 szkl. przegotowanej i schłodzonej wody.
- Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuz na 3 równe blaty i nasączamy ponczem.
- Przygotowanym kremem przekładamy płaty biszkoptu..
- Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy płatkami migdałowymi i można jeszcze serduszkami czekoladowymi według uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz