Sękacz domowy
No i wreszcie znalazłam przepis na sękacza. Lubię to ciasto i smakuje dokładnie tak jak te z cukierni a może nawet lepiej ;). Skorzystałam z książki " Kuchnia polska dla każdego". Bardzo polecam wypróbować u siebie w domu , bo jest to pyszny dodatek do porannej , popołudniowej i wieczornej kawki :) Ciasto idealne Wielkanoc
Wymiary tortownicy : średnica 19 cm
Czas pieczenia : 5-10 minut
Temp. pieczenia : 195 C
Składniki:
Wymiary tortownicy : średnica 19 cm
Czas pieczenia : 5-10 minut
Temp. pieczenia : 195 C
Składniki:
- 250 g masła
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki krupczatki
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 1 łyżka rumu
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy
Sposób przygotowania:
- Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem ( masło musi być miękkie ).
- Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku.
- Dodać rum, migdały, wanilię i mąkę .
- Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z ciastem.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 195 C .
- Tortownicę wysmarować masłem.
- Równomiernie rozłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 5- 10 minut ( do momentu zrumienienia się ciasta).
- Wyjąć tortownicę i znowu wyłożyć 2 łyżki ciasta i rozsmarować , do piekarnika na ok. 10 minut i tak do momentu wykorzystania całej masy.
- Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
- Można polać polewą czekoladową albo tylko posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz