Pyszny piernik

Piernik ten nazwany został jako najlepszy na stronie "kwestiasmaku", gdzie znalazłam ten przepis :) Nie dziwię się teraz dlaczego :) jest naprawdę pyszny. Mięciutki , pachnący z lekką nutką kawy w smaku . Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super :)

Wymiary foremki : 29 x 11 cm
Czas pieczenia: 50 - 55 minut
Temp. pieczenia : 175 C




Składniki:
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 125 g masła
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy ja użyłam "przyprawy do pierników "
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej)
  • orzechy włoskie do posypania
Polewa czekoladowa:
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 C.
  2. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy.
  3. Następnie dodajemy miód , powidła śliwkowe, przyprawę do pierników, cynamon i kakao.
  4. Chwilkę pozostawić na ogniu i mieszać.
  5. Zdejmujemy z ognia  i dodajemy sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka.
  6. Wszystko energicznie mieszamy.
  7. Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka .
  8. Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia.
  9. Piec ok. 50 - 55 minut.
  10. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi. 
Polewa czekoladowa:
  1. Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę.
  2. Mieszamy aż polewa zgęstnieje.
  3. Polewany nią ostudzony piernik i posypujemy orzechami włoskimi.



Smacznego

Komentarze

Popularne posty