Pyszny piernik
Piernik ten nazwany został jako najlepszy na stronie "kwestiasmaku", gdzie znalazłam ten przepis :) Nie dziwię się teraz dlaczego :) jest naprawdę pyszny. Mięciutki , pachnący z lekką nutką kawy w smaku . Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super :)
Wymiary foremki : 29 x 11 cm
Czas pieczenia: 50 - 55 minut
Temp. pieczenia : 175 C
Składniki:
Smacznego
Wymiary foremki : 29 x 11 cm
Czas pieczenia: 50 - 55 minut
Temp. pieczenia : 175 C
Składniki:
- 1 szklanka cukru brązowego
- 125 g masła
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżeczki przyprawy ja użyłam "przyprawy do pierników "
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej)
- orzechy włoskie do posypania
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 C.
- W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy.
- Następnie dodajemy miód , powidła śliwkowe, przyprawę do pierników, cynamon i kakao.
- Chwilkę pozostawić na ogniu i mieszać.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka.
- Wszystko energicznie mieszamy.
- Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka .
- Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 50 - 55 minut.
- Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.
- Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę.
- Mieszamy aż polewa zgęstnieje.
- Polewany nią ostudzony piernik i posypujemy orzechami włoskimi.
Komentarze
Prześlij komentarz