Tarta cytrynowa
Do tego przepisu podchodziłam już parę razy i za każdym razem wygrywał inny przepis. Tym razem zdecydowałam się i nie żałuję. Jest to przepis Anny Olson. Ciasto kruche - przepyszne, masa cytrynowa delikatnie cytrusowa i na pewno nie po raz ostatni ją piekłam . Na drugi dzień jeszcze lepsza, taka schłodzona smakuje jak kruche ciastko z lodami :)
Średnica blaszki : 26 cm
Temp. pieczenia: 175 C
Czas pieczenia : 20 min, 20-30 minut
Składniki:
Ciasto kruche
Smacznego :)
Średnica blaszki : 26 cm
Temp. pieczenia: 175 C
Czas pieczenia : 20 min, 20-30 minut
Składniki:
Ciasto kruche
- 200 g masła
- 1/3 szkl. cukru
- 4 żółtka
- 2 szkl. mąki
- skórka starta z 1 cytryny
- 1/3 szkl. soku z cytryny
- 1/2 szkl. cukru
- 4 całe jajka
- śmietana kremówka 30%
Sposób przygotowania:
Masa cytrynowa:- Masło z cukrem mieszamy do momentu aż ładnie się połączą ( masło musi być miękkie)
- Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy.
- Na końcu dodajemy mąkę.
- Wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
- Rozwałkujemy i przekładamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia.
- Ponakuwać widelcem. ( ciasto podczas pieczenia lekko mi się wybrzuszyło ale po wyjęciu opadło więc nie sypałam wcześniej fasoli )
- Piekarnik nagrzać do 175 C i piec ok. 20 minut.
- Jajka mieszamy ze skórką z cytryny i dodajemy sok z cytryny i cukier.
- Dodajemy śmietanę kremówkę i ubijamy aż masa będzie gładka.
- Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową.
- Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C .
- Można na tarcie ułożyć dowolne owoce tj. świeże maliny, truskawki, brzoskwinie.
- Ja udekorowałam pokrojoną cytryną.
Komentarze
Prześlij komentarz