Sernik wiedeński w pysznej polewie kajmakowej
Kajmak własnej roboty ? jak najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą. Można sernik zrobić bez spodu.
Wymiary blaszki : 38x25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut
Składniki na ciasto:
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny ( 125 g )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę tortową z ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 38 x 25
Piec ok. 20 minut w temp. 160 C.
Składniki na sernik:
Smacznego :)
Wymiary blaszki : 38x25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut
Składniki na ciasto:
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny ( 125 g )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę tortową z ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 38 x 25
Piec ok. 20 minut w temp. 160 C.
Składniki na sernik:
- 1 kg mielonego twarogu ( użyłam sera z wiaderka z Lidla)
- 8 jaj
- 1 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 400 ml kremówki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 20 g masła
- Żółtka ucieramy z cukrami .
- Łączymy z twarogiem , śmietanką i mąką.
- Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej.
- Delikatnie mieszamy .
- Następnym krokiem jeśli skorzystamy z przepisu na spód - podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 160 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto.
- Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C.
- Wlewamy mleko do rondelka , wsypujemy cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i nabierze beżowego koloru.
- Na koniec ucieramy z miękkim masłem.
- Ciepłą masą smarujemy wierzch i boki sernika.
- Wstawiamy do lodówki i najlepiej na drugi dzień - jemy i delektujemy się :)
Komentarze
Prześlij komentarz