Sernik wiedeński w pysznej polewie kajmakowej

Kajmak własnej roboty ? jak najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą. Można sernik zrobić bez spodu.


Wymiary blaszki : 38x25 cm
Temp. pieczenia : 180 C

Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut



Składniki na ciasto:

1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny ( 125 g )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
  
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. 
Mąkę tortową z ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 38 x 25
Piec ok. 20 minut w temp. 160 C.


Składniki na sernik:
  • 1 kg mielonego twarogu ( użyłam sera z wiaderka z Lidla)
  • 8 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 400 ml kremówki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Kajmak:
  • 3/4 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 20 g masła
Sposób wykonania:
  1. Żółtka ucieramy z cukrami .
  2. Łączymy z twarogiem , śmietanką i mąką.
  3. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej.
  4. Delikatnie mieszamy .
  5. Następnym krokiem jeśli skorzystamy z przepisu na spód - podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 160 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto.
  6. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C.
Kajmak:
  1. Wlewamy mleko do rondelka , wsypujemy cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i nabierze beżowego koloru.
  2. Na koniec ucieramy z miękkim masłem.
  3. Ciepłą masą smarujemy wierzch i boki sernika.
  4. Wstawiamy do lodówki i najlepiej na drugi dzień - jemy i delektujemy się :)

Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty