Sernik z wiśniową wkładką
Z okazji Walentynek ,upiekłam taki oto serniczek :) Oprócz sera jest masa serowa z dodatkiem wiśni. Obawiałam się że będzie troszkę za kwaśny,ale byłam w dużym błędzie ;) Teraz już wiem że wiśnie z cukrem to świetne połączenie. Sernik jest bardzo kremowy i puszysty.Piekłam go po raz pierwszy,ale nie po ostatni :)
Wymiary tortownicy : średnica 24 cm
Czas pieczenia : 10 min + 30 minut + 30 minut
Temp. pieczenia 180 C
Składniki:
Spód:
Sernik:
Wymiary tortownicy : średnica 24 cm
Czas pieczenia : 10 min + 30 minut + 30 minut
Temp. pieczenia 180 C
Składniki:
Spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg twarogu ( użyłam sera z wiaderka Pilos)
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka mrożonych wiśni
Sposób przygotowania:
Spód:
Masa serowa:Spód:
- Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem.
- Dodajemy żółtka , cukier oraz kakao i zagniatamy w jednolite ciasto.
- Dzielimy je na dwie części 2/3 i 1/3 i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem.
- Partiami dodajemy twaróg.
- Pod koniec wsypujemy obie mąki i dokładnie mieszamy.
- Masę serową dzielimy na dwie części.
- Do jednej wrzucamy rozmrożone,posiekane,osaczone wiśnie.
- Większą część ciasta rozprowadzamy na dno tortownicy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 minut.
- Na podpieczony spód wylewamy masę wiśniową i pieczemy 30 minut.
- Na lekko zapieczoną masę wiśniową ,wylewamy druga,serową.
- Z mniejszej części ciasta kruchego wykrawamy np. serduszka i kładziemy na wierzch sernika.
- Sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy następne 30 minut ( wierzch zacznie się rumienić)
- Można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz