Waniliowe oponki
W tłusty czwartek obowiązki nie pozwoliły na przygotowanie tłustych rarytasów,to postanowiłam , że w weekend o czymś pomyślę. Miały być pączki, ale przeglądając zeszyt z przepisami, wpadły mi w oko waniliowe oponki, które smażyłam po raz pierwszy. Bardzo szybkie przygotowanie mnie przekonało, że to właśnie one zagoszczą u mnie w domku :)
Składniki:
Składniki:
- 80 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- torebka cukru waniliowego
- torebka budyniu waniliowego
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kostki smalcu
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia.
- Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem.
- Dodać jajka, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę.
- Ciasto zagniótł mi mikser ;)
- Rozwałkować placek grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką oponkę a środek z kieliszka.
- Gdy smalec się rozgrzeje smażymy wszystkie oponki, ja także kółeczka wydrążone przez kieliszek smażyłam :), ok.2-3 minut.
Smacznego :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz