Cannelloni w sosie z ricotty
Moi drodzy. Miałam przyjemność już jeść cannelloni w wersji z beszamelem, ale z ricottą jedliśmy po raz pierwszy.Muszę przyznać , że ta wersja odpowiada mi bardziej .W domu zapach niesamowity a dla kubków smakowych istny raj.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 3 łyżki oleju
- cebula
- ząbek czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- ok. 20 rurek cannelloni
- 250 g sera ricotta
- 375 ml mleka
- 6 łyżek startego sera typu parmezan
- suszone oregano
- szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso.
- Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut.
- Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut.
- Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3 minut we wrzątku w osolonej wodzie.
- Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów.
- Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.
- Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem.
- Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik )
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz