Cannelloni w sosie z ricotty

Moi drodzy. Miałam przyjemność  już jeść cannelloni w wersji z beszamelem, ale z ricottą jedliśmy po raz pierwszy.Muszę przyznać , że ta wersja odpowiada mi bardziej .W domu zapach niesamowity a dla kubków smakowych istny raj.



Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 łyżki oleju
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • ok. 20 rurek cannelloni
  • 250 g sera ricotta
  • 375 ml mleka
  • 6 łyżek startego sera typu parmezan
  • suszone oregano
  • szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki
  • sól i pieprz



Sposób przygotowania:
    1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso.
    2. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut.
    3. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut.
    4. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3  minut we wrzątku w osolonej wodzie.
    5. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów.
    6. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.
    7. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem.
    8. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik )

    Smacznego :)

    Komentarze

    Popularne posty