Piernik z nadzieniem truskawkowym
Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty i szybki. Wychodzi przepysznie wilgotny , przełożony dżemem truskawkowym . Naprawdę polecam , super się nadaję do kawki z mleczkiem :)
Składniki:
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- 1/2 słoika dżemu truskawkowego
- 1/2 szkl. oleju
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- orzechy włoskie do posypania
- 100 g kremówki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- Jajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę.
- Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao.
- Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej.
- Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut.
- Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym.
- Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki.
- Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi orzechami.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz