Piernik z nadzieniem truskawkowym

Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty i szybki. Wychodzi przepysznie wilgotny , przełożony dżemem truskawkowym . Naprawdę polecam , super się nadaję do kawki z mleczkiem :)




Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 słoika dżemu truskawkowego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • orzechy włoskie do posypania
  • 100 g kremówki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
    1. Jajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę. 
    2. Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao.
    3. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej.
    4. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut.
    5. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym.
    6. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki.
    7. Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi orzechami.

    Smacznego :)

    Komentarze

    Popularne posty