Ciasto bakaliowe z masą budyniową
Bardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów,
rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie
zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować .
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : ok. 25 minut
Temp. pieczenia 180 C
źródło : " Ciasta"
Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt:
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : ok. 25 minut
Temp. pieczenia 180 C
źródło : " Ciasta"
Biszkopt:
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 6 jajek
- 4 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g fig
- 200 g rodzynków
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g pokrojonych orzechów włoskich
- 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g masła
- 6 żółtek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Biszkopt:
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy po 1 żółtku i po troszku cukru.
- Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki na ok. 25 minut.
- Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier cały czas mieszając.
- Wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem i mieszamy.
- Następnie dodajemy bakalie ( figi kroimy) i wszystko delikatnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
- Pieczemy ok. 2o minut dopóki ciasto nie zrobi się złote.
- Żółtka miksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką .
- Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem.
- Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń.
- Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem.
- Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 2 blaty.
- Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić troszkę do posmarowania wierzchu ciasta.
- Przykrywamy biszkoptem bakaliowym.
- Ponownie smarujemy masą budyniową i przykrywamy drugim ciemnym płatem biszkoptu.
- Wyłożyć resztę kremu na wierzch i udekorować np. wiórkami czekoladowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz