Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową
Sezon na truskawki dobiega końca, dlatego dzisiaj zapraszam na ostatnie ciasto z truskawkami. Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą
okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak.
Wymiary foremki: 25 x 36 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 45 minut
Składniki:
Ciasto:
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wymiary foremki: 25 x 36 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 45 minut
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- sól
- 1 torebka cukru waniliowego 16 g
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 150 g masła
- 42 g drożdży
- 125 ml letniego mleka
- 500 ml mleka
- 250 g cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 125 g żurawiny
- 100 g posiekanych migdałów
- 250 g wiórków kokosowych
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 125 g masła
- 50 g śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Mąkę na ciasto wraz z cukrem , szczyptą soli , cukrem waniliowym, skórką z cytryny i masłem włożyć do miski.
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku i dodawać stopniowo do zagniatanego ciasta ( ucierałam w robocie kuchennym)
- Wyrabiamy tak długo , aż w cieście zaczną pojawiać się bąbelki powietrza a ciasto będzie odchodziło od miski.
- Odstawić pod przykryciem na ok. 60 minut.
- Po wyznaczonym czasie znowu ciasto dobrze zagniatamy i rozwałkujemy na blacie kuchennym posypanym mąką.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na następne 30 minut do wyrośnięcia.
- Ugotować budyń z mleka i 80 g cukru i ostudzić.
- Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe.
- Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie.
- Resztę cukru ok. 170 g wraz z resztą wiórków kokosowych , mąką, jajkiem, masłem i śmietaną, zagniatamy , rozdrabniamy i posypujemy truskawki.
- Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C
Komentarze
Prześlij komentarz