Kopczyki ryżowe z dodatkiem papryki i brokułów

Pysznie i kolorowo :) Kopczyki ryżowe z papryką i brokułami na obiad się polecają :)

żródło: "Tina"

 

 Składniki na 4 porcje:

  • 2 szkl. ryżu
  • 30 dag brokułów
  • 1 papryka żółta i czerwona
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 niewielkie dymki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 4 małe pomidorki
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • sół, pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Ryż opłucz, osącz. Brokuły umyj, podziel na małe różyczki. Papryki umyj,oczyść, potnij w kosteczkę.Czosnek obierz, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Gdy tylko zacznie się robić brązowy , wyjmij go i wyrzuć.
  2. Na gorący tłuszcz wsyp ryż. Smaż, aż stanie się szklisty. Zalej go połową bulionu. Duś, a gdy ziarenka wchłoną płyn , dodaj pokrojone warzywa i wlej resztę bulionu. Duś ok. 20 minut.
  3. Dymki opłucz, pokrój na kawałki. Kukurydzę osącz. Pomidorki potnij na cząstki. Risotto wymieszaj ze śmietaną i kukurydzą. Przypraw solą , pieprzem oraz curry. Nałóż do miseczek. Lekko ugnieć i wybij na talerze. 
Smacznego życzę :)

 

Komentarze

Popularne posty