Szarlotka z bezą kokosową
Porę na szarlotki czas zacząć :). Do masy jabłkowej dodałam zmielone
orzechy i dodałam kolendrę mieloną. Zapach podczas
pieczenia jest nie do opisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne :) Umilcie sobie zbliżającą się jesień takim oto ciastem. Pogoda zaczyna się niestety psuć :(
Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce"
Wymiary foremki : średnica 26 cm
Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C
Składniki:
Masa jabłkowo-orzechowa:Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce"
Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C
Składniki:
- 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki)
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka kolendry mielonej
- 50 g orzechów włoskich
- 3 białka
- 100 g cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
Ciasto kruche:
- Wszystkie składniki posiekać i wyrobić . Następnie wstawić do lodówki na 60 minut.
- Po wyznaczonym czasie , ciasto rozwałkować tak , aby pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy.
- Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote)
- Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
- Dusimy z 2 łyżkami wody i dodajemy cukier , cukier waniliowy , kolendrę mieloną.Wyłączamy jabłka wtedy kiedy całkowicie odparują i wrzucamy zmielone orzechy.
- Na upieczone kruche ciasto wylewamy masę jabłkowo-orzechową.
- Białka ubijamy na sztywna pianę , stopniowo dodając cukier puder.
- Następnie delikatnie pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi.
- Bezę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika o temp. 150 C i pieczemy następne 30 minut do momentu aż piana nabierze złotego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz