Knedle z truskawkami

Sezon truskawkowy uważam za otwarty :) Knedle to miłe i smaczne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to nie mogłyśmy doczekać się z siostrą. aby zacząć delektować się smakiem tych pysznych kul z truskawką . Przygotowanie ich zajmuję niestety sporo czasu, ale naprawdę warto na nie czekać :)

Składniki:
  • kg ziemniaków
  • kg truskawek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki margaryny i bułka tarta do polania
 Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować dzień wcześniej ( najlepsze są takie,nie ma trudności w sklejeniu knedla i ładnie się łączą wszystkie składniki.

  2.  
    Do ziemniaków dodawać kolejno wszystkie składniki zaczynając od jajek, mąki i ugnieść ciasto, aby było jednolicie połączone.( mąki podałam 7 łyżek,ale wszystko zależy od ziemniaków , dodawać tyle, żeby ciasto nie przywierało do rąk , mąkę podsypujemy pod każdą knedle , żeby nie było trudności jej odkleić )
  3. Truskawki umyć, pozbyć się szypułek.
  4. Z ciasta urywać kawałki, formować w małe kuleczki , po czym rozpłaszczać w ręku i wkładać po jednej truskawce z łyżeczką cukru i sklejać tak , aby powstała kulka.
  5. Gotowe knedle wrzucać do gotującej się osolonej wody i kiedy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu (żeby knedle się nie rozpadły)
  6. Na patelni rumienimy bułkę tartą, dodajemy margarynę , mieszamy i kiedy bułka i się zarumieni na złoty kolor polewamy nasze knedelki i posypujemy cukrem.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty