Quiche brokułowy

Co to jest Quiche? Jest to tarta na kruchym, słonym spodzie, wypełniona nadzieniem warzywnym polanym jajeczno-śmietanowym  sosem. Pyszna, szybka propozycja na kolację, albo na obiad :)


Wymiary foremki: średnica 28 cm
Temp. pieczenia 190C, 160C
Czas pieczenia: 15 minut + 15 minut + 30-40 minut



Składniki:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 250 g różyczek brokułu, sól
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa, pieprz
  • 150 g sera typu feta
  • 50 g parmezanu
Sposób wykonania:
  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, 1 jajko, szczyptę soli i 1 łyżkę zimnej wody.
  2. Zagnieć ciasto.
  3. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Wyjmij, rozwałkuj na dość cienki placek na formę o wymiarach 28 cm.
  5. Wylep formę, przykryj ciasto pergaminem i posyp np. ziarnami fasoli.
  6. Piecz ok. 15 minut w temp. 190C, następnie zdjąć papier i podpiekać kolejne 15 minut.
  7. Różyczki brokułu obgotuj w lekko osolonej wodzie.
  8. Wyjmij na sito, pozostaw do osączenia.
  9. Pokrój na kawałki.
  10. Kukurydzę odlej.
  11. Rozłóż warzywa na podpieczonym spodzie.
  12. Do miski wbij 3 jajka, wymieszaj ze śmietaną, szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem do smaku.
  13. Dodaj rozdrobniony ser feta, oraz starty parmezan, wymieszaj.
  14. Masę wylej na warzywa.
  15. Piecz quiche ok. 30-40 minut w temp. 160C.
  16. Podawaj na gorąco.
Smacznego :)
 

Komentarze

Popularne posty