Leon ciasto siostry Anastazji
Miodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam.
Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;)
Wymiary blaszki: 38 x 25 cm
Temp. pieczenia: !80 C
Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min.
Składniki:
Smacznego :)
Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;)
Wymiary blaszki: 38 x 25 cm
Temp. pieczenia: !80 C
Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min.
Składniki:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- 150 g margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki śmietany 12%
- 100 g cukru
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- 250 g masła
- 1/2 l mleka
- 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 galaretka czerwona
- 1 galaretka żółta
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwona galaretka - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy- polewa czekoladowa - wiórki kokosowe.
Biszkopt:
- Białka ubijamy na sztywno.
- Dodajemy po kolei żółtka,na zmianę z cukrem.
- Następnie wsypujemy make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
- Wlewamy do foremki , wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy ok. 30 minut.
- Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym , następnie zlepiamy w kule. Wylepiamy dno foremki pokrytej papierem do pieczenia.
- Ja upiekłam 2 takie placki w temp. 180 C przez 25 minut.
- Odlewamy 1 szklankę i gotujemy .
- W drugiej szklance mieszamy maki z cukrem wanilinowym.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.
- Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem.
- Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy z cukrem do miękkości.
- Galaretki rozpuszczamy oddzielnie w 1/4 szklance wody.
- Ugotowane jabłka,dzielimy na pół .
- Jedną część łączymy z galaretką czerwoną a drugą z żółtą.
Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwona galaretka - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy- polewa czekoladowa - wiórki kokosowe.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz