Ciasto orzechowo - jabłkowe
Ciasta Siostry Anastazji mnie zachwycają . Przygotowanie zajmuje
sporo pracy , ale efekt końcowy jest tego wart. Biszkopt orzechowy
niezwykle mięciutki i puszysty. Masa jabłkowa pyszna , z dwóch stron
otulona drożdżowo-kruchym ciastem . Bardzo polecam spróbować tego
ciasta :)
Wymiary blaszki: 28 x 24 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min.
Składniki:
Biszkopt orzechowy :

Sposób przygotowania :
Biszkopt orzechowy : x 2
Ciasto jabłkowe:Wymiary blaszki: 28 x 24 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min.
Biszkopt orzechowy :
- 4 jajka
- 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 4 żółtka
- 150 g margaryny
- 300 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
- 3 szkl. mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste )
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste )
- 200 g masła
Sposób przygotowania :
Biszkopt orzechowy : x 2
- Białka ubijamy z cukrem aż powstanie piana.
- Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy , bułkę tarta.
- Delikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości.
- Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut.
- Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek )
- Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże.
- Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe .
- Dzielimy na 2 części .
- 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce .
- Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą.
- Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta.
- Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru )
- 2,5 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować .
- W 1/2 szkl. mleka rozrobić obie mąki i cukier.
- Do gotującego się mleka wlewamy roztwór z mąk i mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje.
- Budyń studzimy a następnie miksujemy z miękkim masłem na krem, stopniowo dodając do masła budyń.
Biszkopt orzechowy / połowa masy budyniowej / ciasto jabłkowe / druga połowa masy budyniowej / biszkopt orzechowy / polewa
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz