Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można  powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia.



Składniki:
  • 500 g mąki 
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • skórka starta z cytryny ( ja wkropiłam kilka kropel zapachu pomarańczowego )
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • konfitura lub powidła
  • cukier puder albo cukier trzcinowy
 Sposób wykonania:

  1. Drożdże utrzeć z cukrem.
  2. Dodać obie śmietany , żółtka , 2 jajka, mąkę , wanilię i esencję pomarańczową albo skórkę z  cytryny )
  3. Miksować ciasto , dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli.
  4. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
  5. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  6. Ponownie wyrobić ciasto i podzielić 4 części.
  7. Każdą część należy rozwałkować na okrągły placek.
  8. Wykroić trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka.
  9. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  10. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.
  11. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty