Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi
Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo
czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia .
Nadziać można powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego
nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia.
Składniki:
- 500 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 80 g masła
- kilka kropel esencji waniliowej
- skórka starta z cytryny ( ja wkropiłam kilka kropel zapachu pomarańczowego )
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- konfitura lub powidła
- cukier puder albo cukier trzcinowy
- Drożdże utrzeć z cukrem.
- Dodać obie śmietany , żółtka , 2 jajka, mąkę , wanilię i esencję pomarańczową albo skórkę z cytryny )
- Miksować ciasto , dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli.
- Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
- Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Ponownie wyrobić ciasto i podzielić 4 części.
- Każdą część należy rozwałkować na okrągły placek.
- Wykroić trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka.
- Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.
- Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz