Kolorowa szachownica
Dzisiaj chce zaprezentować takie cudo smakowite . Lubię bawić się w kuchni , pod warunkiem , że coś z tego wychodzi ;) Zaczęłam od upieczenia dwóch biszkoptów w keksówce a skończyłam w większej blaszce. ;) Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale też pysznie smakuje. Biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty a krem daje waniliowy posmak słodkości :)
Keksówka wymiary : 24 x 12 cm
Blaszka wymiary : 24 x 28 cm
Czas pieczenia : 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Biszkopt biały:
Biszkopt ciemny:
Keksówka wymiary : 24 x 12 cm
Blaszka wymiary : 24 x 28 cm
Czas pieczenia : 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Biszkopt biały:
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt ciemny:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 l mleka
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- kostka masła
- dowolna galaretka
- posypka kolorowa
Jak to zrobić?
- Biszkopt biały : białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku , następnie dodajemy cukier. Delikatnie wsypujemy mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C .
- Biszkopt ciemny : przygotowujemy tak samo jak jasny tylko mąkę wsypujemy wymieszaną dodatkowo z kakao. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C
Masa budyniowa:
- Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
- Resztę mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki.
- Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa )
- Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu.
- Biszkopt jasny i ciemny po wystudzeniu kroimy wzdłuż na 3 paski.
- Układamy w większej foremce , gdzie pomiędzy paseczki nakładamy warstwę kremu , w ten sposób paseczki biszkoptów się przykleją do siebie.
- Na jedną warstwę ułożonych i posklejanych kremem pasków biszkoptów , wylewamy tężejącą galaretkę.
- Na galaretce układamy następne paseczki biszkoptowe pamiętając o kolejności układania .
- Jeśli na dole mamy paseczek jasny to na górnej warstwie układamy paseczek ciemny . :)
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz