Marchewkowe romby bez cukru
Marchewkowe romby, to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym składnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i.....
Wymiary blaszki : 34x24 cm
Temp. pieczenia: 170 C
Czas pieczenia : 60-65 minut
Składniki:
Wymiary blaszki : 34x24 cm
Temp. pieczenia: 170 C
Czas pieczenia : 60-65 minut
Składniki:
- 600 g marchewki
- 7 jajek
- 75 g masła
- 4 łyżki ksylitolu + łyżka do piany
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 6 łyżek soku cytrynowego
- 130 g mielonych migdałów
- 120 g zmielonych orzechów pekan
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka cynamonu
- skórka starta z cytryny
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 80 g gorzkiej czekolady
- Masło należy stopić, wystudzić.
- Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Rozdzielamy jajka na żółtka i białka.
- Do żółtek dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i łyżkę ksylitolu i wszystko ucieramy na puszystą masę.
- Dolewamy wystudzone masło i sok z cytryny i mieszamy.
- Dokładamy startą marchewkę, zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon i startą skórkę z cytryny i wszystko łączymy ze sobą.
- Białka ubijamy z 4 łyżkami ksylitolu.
- Do ubitej piany dodajemy porcjami przygotowaną masę.
- Mąkę przesiewamy i wsypujemy do ciasta.
- Łączymy powolutku wszystkie składniki.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy ok 60 - 65 minut.
Polewa:
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego z połamaną na kawałki czekolada.
- Czekamy aż czekolada się rozpuści.
- Zestawiamy z ognia i czekamy ok. 15 minut.
- Polewamy wystudzone ciasto polewa.
- Odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz