Migdałowiec bez pieczenia

Kalorycznie, słodko i pysznie :) Karnawał wciąż trwa, zatem zapomnijmy o kaloriach i zajadajmy się taka pychotka jaka jest Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu, polecam nawet poczatkujacym


Wymiary blaszki: 32x22



Składniki:
  • 2 paczki słonych krakersów
  • 100 g płatków migdałowych
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • puszka kajmaku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 l mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru


Sposób przygotowania:
  1. Do miski wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną,budyń i jajko. Wszystko miksujemy.
  2. Do garnka wlewamy resztę mleka, wrzucamy masło, cukier wanilinowy i cukier.
  3. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy małym strumieniem, zmiksowane mleko z proszkiem budyniowym i jajkiem.
  4. Cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki,gdy utworzy nam się już gładki budyń , odstawiamy w chłodne miejsce i studzimy.
  5. Migdały prażymy na suchej patelni, co jakiś czas podrzucajmy,aby uniknąć przypalenia migdałów.
  6. Żelatyne rozpuszczamy w 1/3 szklance ciepłej wody.
  7. Śmietanke miksujemy z 1 łyżeczką cukru pudru.
  8. Gdy będzie już gęsta, wlewamy pomału żelatyne i mieszamy.
Migdałowiec:
  1. Warstwa krakersów
  2. Zimna masa budyniowa
  3. Krakersy
  4. Kajmak
  5. Bita śmietana
  6. Uprażone migdaly
Smacznego :)



Komentarze

  1. Po kajmaku też jest warstwa krakersów? Bo na zdjęciu wyglada jak by była..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja osobiście dołożyłam jeszcze warstwę krakersów :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty