Migdałowiec bez pieczenia
Kalorycznie, słodko i pysznie :) Karnawał wciąż trwa, zatem zapomnijmy o kaloriach i zajadajmy się taka pychotka jaka jest Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu, polecam nawet poczatkujacym.
Wymiary blaszki: 32x22
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymiary blaszki: 32x22
Składniki:
- 2 paczki słonych krakersów
- 100 g płatków migdałowych
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- puszka kajmaku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 cukier wanilinowy
- 1 l mleka
- 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną,budyń i jajko. Wszystko miksujemy.
- Do garnka wlewamy resztę mleka, wrzucamy masło, cukier wanilinowy i cukier.
- Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy małym strumieniem, zmiksowane mleko z proszkiem budyniowym i jajkiem.
- Cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki,gdy utworzy nam się już gładki budyń , odstawiamy w chłodne miejsce i studzimy.
- Migdały prażymy na suchej patelni, co jakiś czas podrzucajmy,aby uniknąć przypalenia migdałów.
- Żelatyne rozpuszczamy w 1/3 szklance ciepłej wody.
- Śmietanke miksujemy z 1 łyżeczką cukru pudru.
- Gdy będzie już gęsta, wlewamy pomału żelatyne i mieszamy.
- Warstwa krakersów
- Zimna masa budyniowa
- Krakersy
- Kajmak
- Bita śmietana
- Uprażone migdaly
Po kajmaku też jest warstwa krakersów? Bo na zdjęciu wyglada jak by była..
OdpowiedzUsuńTak, ja osobiście dołożyłam jeszcze warstwę krakersów :)
Usuń