Ciasto a'la Kopiec kreta
Wcześniej to ciasto robiłam w typowym wydaniu, tzn. ciasto piekłam w okrągłej formie i po wyłożeniu kremu na takie dno i pokrycie go pokruszonymi kawałkami ciasto wyglądało dokładnie tak jak prawdziwy kopiec kreta. Tym razem postanowiłam zmienić nieco wygląd . Piekłam ciasto w prostokątnej blaszce , gdzie krem ładnie rozłożył się po całości i też posypałam wierzch ciasta pokruszonymi kawałkami ciasta. Nic to nie ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;)
Wymiary blaszki: 24 x 29 cm
Czas pieczenia: ok. 20-25 minut
Temp. pieczenia: 180 st.
Składniki:
Biszkopt:
Masa bananowo-śmietankowa:
5-7 bananów
Rada:
Ilość bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej .
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Masa bananowa:
Smacznego
Wymiary blaszki: 24 x 29 cm
Czas pieczenia: ok. 20-25 minut
Temp. pieczenia: 180 st.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
Masa bananowo-śmietankowa:
- 3/4 l śmietany 30 %
- cukier puder
- 2 jogurty bananowe po 350 g
- 6 łyżeczek żelatyny spoż.
- 1/2 szkl. gorącej przegotowanej wody
5-7 bananów
Rada:
Ilość bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej .
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka.
- Dodajemy przesiana mąkę z budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C.
- Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
- Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch.
Masa bananowa:
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy.
- Śmietanę lekko ubijamy , dodajemy jogurty bananowe i ok. 3-4 łyżek cukru pudru do smaku.
- Dodajemy przestudzoną żelatynę .
- Na końcu można dodać płatki czekoladowe lub starta czekoladę.
- Wylewamy na poukładane banany.
- Górną część ciasta kruszymy na wierzch.
Komentarze
Prześlij komentarz