Domowe bajaderki

Zawsze ciekawiło mnie z czego składa się bajaderka. Dowiedziałam się , że jest to zlepek różnych ciast...do tej pory przechodząc obok cukierni, bardzo często kupowałam dla całej rodzinki po 1 kulce ;) Postanowiłam poszukać przepisu i sama w domu zrobić te czekoladowe kulki. Cukiernia straciła klientkę ;) Jeśli lubicie bajaderki to nie zastanawiajcie się długo i zróbcie je w domu :)

 

 Składniki ok. 20 sztuk




  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła 25 dag
  • 7 łyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej)
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki rumu
  • zapach migdałowy
  • 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
  • 5 herbatników pełnoziarnistych
  • wiórki kokosowe
 
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut.
  2. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia kulki oblej polewa czekoladową  i posyp wiórkami kokosowymi.
 
SMACZNEGO :)




Komentarze

Popularne posty