Jabłecznik kokosowy z chałwową polewą
Z okazji zbliżającego się Dnia Mamy, polecam pyszne ciasto o smaku jabłka i kokosu polane polewą chałwową. Ciasto nie tylko efektownie się prezentuje, ale też wyśmienicie smakuje. W sam raz na różne okazje rodzinne.
żródło: "Serniki , szarlotki , makowce"
Tortownica : średnica 26 cm
Ciasto:
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 1 godz.
żródło: "Serniki , szarlotki , makowce"
Tortownica : średnica 26 cm
Ciasto:
- 7 jajek
- 200 g masła
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów
- tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
- słoik prażonych jabłek
- 4 łyżki mleka
- 100 g masła
- 70 g cukru pudru
- 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 )
- Jaja rozbić, oddzielić żółtka od białek.
- Ubić sztywną pianę z 2 białek.
- Wszystkie żółtka utrzeć z masłem , dodając stopniowo 150 g cukru i cukier waniliowy.
- Następnie dodać mąkę , proszek do pieczenia i pianę z białek.
- Oddzielić 3/4 ciasta i połączyć je z kakao , po czym schłodzić w lodówce.
- Resztę ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godz.
- Oddzielnie ubić 5 białek z resztą cukru na sztywno i wymieszać z wiórkami kokosowymi i zmielonymi migdałami.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 1 godz.
Oj tak, to musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuń