Rolada wuzetkowa
Znana i lubiana wuzetka tym razem pod postacią rolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem kefiru odświeża jej smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;).
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia ok. 10 minut
wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa
źródło : "Gotuj krok po kroku "
Składniki :
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia ok. 10 minut
wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa
źródło : "Gotuj krok po kroku "
Składniki :
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka kefiru
- 250 g masła roślinnego
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Ciasto:
- Oddzielamy żółtka od białek..
- Białka ubijamy na sztywną pianę .
- Żółtka ucieramy z cukrem pudrem.
- Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao.
- Na sam koniec łączymy pianę z ciastem , mieszając delikatnie łyżką drewnianą.
- Ciasto wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ).
- Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek się nie przypalił ).
- Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce.
Krem:
- Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ).
- Następnie stopniowo dolewamy kefir , który też należy dużo wcześniej wyjąć z lodówki , aby przy wykonywaniu kremu był w temp. pokojowej.
- Do takiego kremu można dodać jakiś swój ulubiony zapach , ja użyłam waniliowy do wzbogacenia smaku.
- Do kremu dodałam również 1 opakowanie śmietan-fiksu , aby wzmocnić jego konsystencję.
- Ostudzony płat ciasta rozwinąć , ściągnąć papier do pieczenia ( chyba , że zrobiliście to wcześniej ) i posmarować kremem.
- Zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz