Tiramisu bez jajek
Pyszny, aromatyczny, rozpływający się w ustach - tak w skrócie można opisać ciacho , które dzisiaj towarzyszyło nam , do porannej kawki :) A , żeby go zrobić , potrzeba tak niewiele :) Zaletą tego przepisu jest brak jajek...jakoś boję się używać surowych jajek do kremów.
Blacha 24 x 28
Składniki:
500 g serka mascarpone
1/2 szkl. cukru pudru
200 g śmietany kremówki 36% ( ja dałam 30 %)
kawa espresso ( użyłam 6 łyżek kawy Jacobs rozpuszczanej Kronung na 400 ml wody gotowanej )
100 g likieru amaretto
podłużne biszkopty ( 1 op. 500 g )
3-4 łyżeczki kakao
Zaczynamy od zaparzenia kawy , aby miała czas na wystygnięcie :) W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie w drugim naczyniu , mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem . Ubitą śmietanę dodajemy do serka i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Foremkę wykładamy folią aluminiową. Do chłodnej kawy dodajemy likier , w którym moczymy biszkopty i wykładamy na dno foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie wyrównujemy powierzchnie i kładziemy następną warstwę namoczonych biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą część masy i posypujemy przez sitko , kakao.
Ciasto gotowe , chowamy do lodówki , najlepiej na całą noc :)
Smacznego :)
Blacha 24 x 28
Składniki:
500 g serka mascarpone
1/2 szkl. cukru pudru
200 g śmietany kremówki 36% ( ja dałam 30 %)
kawa espresso ( użyłam 6 łyżek kawy Jacobs rozpuszczanej Kronung na 400 ml wody gotowanej )
100 g likieru amaretto
podłużne biszkopty ( 1 op. 500 g )
3-4 łyżeczki kakao
Zaczynamy od zaparzenia kawy , aby miała czas na wystygnięcie :) W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie w drugim naczyniu , mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem . Ubitą śmietanę dodajemy do serka i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Foremkę wykładamy folią aluminiową. Do chłodnej kawy dodajemy likier , w którym moczymy biszkopty i wykładamy na dno foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie wyrównujemy powierzchnie i kładziemy następną warstwę namoczonych biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą część masy i posypujemy przez sitko , kakao.
Ciasto gotowe , chowamy do lodówki , najlepiej na całą noc :)
Smacznego :)
Mmmm, pyszności))
OdpowiedzUsuń