Kruche z malinami
Kruche ciasto z delikatną pianką pokryte słodziutkimi malinkami . Czy można chcieć coś więcej ? Niezwykłe doznania smakowe :) Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis " Ciasto porzeczkowe " z bloga w-zielonej-kuchni.
Wymiary blaszki : 28 x 34 cm
Czas pieczenia: 25 minut , 40 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Wymiary blaszki : 28 x 34 cm
Czas pieczenia: 25 minut , 40 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Ciasto kruche:
Pianka:Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny (najlepiej prosto z lodówki )
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Sposób wykonania:
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka .
- Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę.
- Dzielimy na 2 części : jedna ma być większa od drugiej.
- Wkładamy do zamrażalnika na godzinę.
- Po wyznaczonym czasie , blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia, trzemy większą część na grubych oczkach.( rozkładamy na całej blaszce)
- Pieczemy ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C
- Gdy się upiecze odstawiamy do wystygnięcia.
- Białka ubijmy na sztywną pianę.
- Dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder i proszek budyniowy.
- Na koniec dolewamy olej.
- Należy dobrze wymieszać.
- koszyczek malin
Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta .
Całość pieczemy następne 40 - 45 minut w temp. 180 C.
Smacznego :)
To musi być pyszne! Zdjęcia mega zachęcają :)
OdpowiedzUsuń