Torcik borówkowy bez pieczenia

Wreszcie nadszedł upragniony piątek i przed nami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą być inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody.



Składniki :

  • 250 g herbatników pełnoziarnistych
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 szkl. borówek ok. 300 g
  • 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • galaretka ( brzoskwiniowa , cytrynowa , pomarańczowa)

  1. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszaj , aby żelatyna się rozpuściła i nie było w niej grudek.
  2. Przygotuj galaretkę ( użyj trochę mniej wody niż na opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje)
  3. Zmiksuj borówki, dodaj do nich serki waniliowe ( pamiętaj o dekoracji tortu , w takim razie zostaw kilka na wierzch)
    śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Do masy wrzuć też kilka całych owoców. Spróbuj ewentualnie, gdy masa będzie za mało słodka dosłodzić cukrem pudrem. Wstaw na 20 - 23 min. do lodówki.
  4. Dno formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia.
  5. Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką.
  6. Na drugi dzień, ciasto gotowe do jedzenia.

Rada
Spód ciasta możesz przygotować w inny sposób.
Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (ok. 50 g ) na zwarta masę . Wyłóż nią spód tortownicy.

Smacznego :)

Komentarze

  1. Mmm, idealne na upalne, letnie dni :)
    Szkoda tylko, że przede mną weekend w pracy...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty