Drobiowe kieszonki z bazylią
Sposób na smaczne i szybkie jedzonko. Bardzo efektownie wygląda na
stole a więc proponuję zrobić na imprezę rodzinną. :) Jeśli lubicie
dodatek ziół to możecie użyć jakich tylko chcecie , z każdym będzie
smakowało wykwintnie.
Składniki : dla 4 osób
Składniki : dla 4 osób
- pierś podwójna z kurczaka
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 kulka mozzarelli
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej do panierowania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części.
- Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony.
- Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić również na 4 części.
- Mięso ułożyć na deseczce i na każdego rozbitego kotleta układamy po porcji mozzarelli.
- Porcje mięsa zwinąć aby przykryć kawałek sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły.
- Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami.
Komentarze
Prześlij komentarz