Pyszne muffinki jagodowe

Jeśli macie ochotę na coś szybkiego i pysznego to zróbcie te muffinki, naprawdę są dobre. Jeśli nie macie jagód to możecie użyć borówki albo aronię.




Składniki na ok. 12 muffinek

  • 30 dag jagód
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • serek waniliowy 
  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do masy maślanej.
  2. Dodać mleko , wymieszać ciasto mikserem. Dodać jagody( jeśli chcecie można kilka zostawić do dekoracji:. Delikatnie wymieszać łyżką. 
  3. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości foremki.
  4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 C. Piec ok. 25 minut.
  5. Serka waniliowego użyłam do wyłożenia na wierzch babeczki.

Rada:
Można  takie muffinki przygotować z kremem z serka waniliowego.
  • 10 dag masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru2-3 łyżki serka waniliowego
Masło ucieramy z cukrem pudrem.Garstkę jagód odkładamy do dekoracji a resztę wsypujemy do masy i miksujemy.Powstałym kremem dekorujemy muffinki.
Pamiętać należy o tym , aby wszystkie składniki potrzebne do kremu miały temp. pokojową, żeby krem się nie zważył.


Komentarze

Popularne posty