Ciasto bez miksowania
Gdy masz ochotę coś zjeść słodkiego,ale no właśnie, zepsuł Ci się robot kuchenny i mikser hmmmm, jak pech to pech ;) to co możesz sobie upiec? Znalazłam dzisiaj fajne i szybkie ciasto bez miksowania na blogu mojadelicja.pl Ciasto mięciutkie, puszyste i ma piękny brązowy kolor. Kolor na zdjęciach nie wyraża tej barwy tak jak ją widzę na żywo :) Cóż mogę napisać więcej o cieście? Można polać go polewą czekoladową, natomiast ja nie miałam na tyle cierpliwości i po prostu oprószyłam cukrem pudrem i już klika kawałków ciasta jest mniej ;)
Wymiary blaszki: 22x22 cm
Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 55 minut do suchego patyczka
Składniki:
Suche:
Wymiary blaszki: 22x22 cm
Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 55 minut do suchego patyczka
Składniki:
Suche:
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 200 g cukru ( ja dałam 180 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka roztrzepane
- 1 szklanka mleka
- 90 g oleju
- 250 g dżemu truskawkowego
- Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dosyp kakao.
- Dodaj cukier i wymieszaj. Ja wymieszałam łopatką drewnianą :)
- W drugiej misce roztrzep jajka, wlej do nich olej, mleko i dżem. Wszystko wymieszaj łyżką.
- Następnie do miski z suchymi składnikami, wlej mokre składniki i ponownie wszystko dobrze wymieszaj łopatką drewnianą
- Nastaw piekarnik na 180C , blaszkę o wymiarach 22x22cm wyłóż papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz ok. 55 minut, aby się upewnić że ciasto się upiekło sprawdzaj patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy tzn. że ciasto się upiekło :)
- Wyjmij z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem.
- Polecam schować ciasto do torebki foliowej na noc bo inaczej ciasto zrobi się suche a szkoda by było ;)
Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuń