Babka czekoladowa
Mocno czekoladowa, mięciutka i nie jest bardzo słodka :) Do ciasta można dodać jakiegoś likieru, ale ja żadnego nie miałam ;) Polecam na święta, ale nie tylko ;)
Foremka na babkę
Temp. pieczenia : 170st C
Czas pieczenia : ok. 60 minut
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 4 jajka
- 2/3 szkl. kakao
- 1i 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. oleju
- łyżka mąki i kakao do oprószenia foremki
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100 g masła
- Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
- Do rondelka wlewamy olej, wodę i wsypujemy cukier, mieszamy na małym ogniu do czasu aż rozpuści się cukier.
- Zdejmujemy z ognia.
- Jogurt mieszamy z jajkami i miksujemy z masą olejową.
- Płynną masę łączymy z suchymi składnikami i miksujemy na gładkie ciasto.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st.C.
- Foremkę do babki nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao.
- Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny. Ja piekłam na najniższej półce w piekarniku.
- Po upieczeniu czekamy aż babka wystygnie i polewamy polewą, ozdabiamy wedle uznania :)
- Do garnka wlewamy mleko.
- Cukier wsypujemy, rozpuszczamy i mieszamy.
- Dodajemy pokrojone w kostkę masło i czekamy aż się rozpuści.
- Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao.
- Energicznie mieszamy i studzimy.
Komentarze
Prześlij komentarz