Babka jogurtowa
W ciągu tygodnia też tak bywa, że mam wielką ochotę na coś słodkiego do kawy. Tym razem taka szybka babeczka, bardzo pulchniutka, prosta w wykonaniu. Bardzo polecam <3
Blaszka na babkę
Temp. pieczenia : 160stopni
Cas pieczenia: ok. 50 minut
Składniki:
Blaszka na babkę
Temp. pieczenia : 160stopni
Cas pieczenia: ok. 50 minut
Składniki:
- 150 g drobnego cukru
- 3 jajka
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 torebka budyniu malinowego
- dodatkowo cukier puder do oprószenia
- Jajka myjemy i wbijamy do miski.
- Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt, olej i sok z cytryny.
- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
- Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wlać połowę ciasta.
- Do reszty ciasta wsyp proszek budyniowy. Wymieszaj.
- Ciasto budyniowe wylej na jasne.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160stopni i piecz ok. 50 minut.
- Po ostudzeniu, wyjmij babkę z formy i oprósz cukrem pudrem.
W składnikach brakuje jajek, ile ich użyć do babki??????
OdpowiedzUsuńJuż się poprawiam ;) Dziękuję za zwrócenie na to uwagi :)
Usuń