Torcik " Niebieska laguna "
Wreszcie zawitała do nas wiosna...co ja mówię, jest tak cieplutko jakby to było lato :) W taki dzień zapraszam na kolorowy torcik z morską galaretką. Biszkopt bardzo polecam, pięknie rośnie, jest pulchniutki, nie opada, można go przełożyć kremem albo bitą śmietaną. Niebo w gębie <3
Wymiary foremki : średnica 23 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 40 minut
Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt:
Wymiary foremki : średnica 23 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 40 minut
Składniki:
Biszkopt:
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru pudru
- 5 jaj
- szczypta soli
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 100 g cukru
- 500 ml mleka
- 250 g masła
- truskawki
- galaretka niebieska
- brzoskwinie
Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy tak długo aż zrobi się biała i puszysta.
- Mąkę dwukrotnie przesiewamy.
- Białka ubijamy , aż piana będzie sztywna.
- Przesiewamy do niej resztę cukru , który został ( 2 łyżki ) i dalej ubijamy aż stanie się błyszcząca.
- Do masy żółtkowej dodajemy 2 łyżki piany .
- Następnie wsypujemy mąkę i pozostałą pianę.
- Składniki delikatnie mieszamy.
- Masę przelewamy do okrągłej formy , wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu rzucamy go o podłogę i znowu wstawiamy do piekarnika , uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż ostygnie.
- Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem , czy biszkopt się upiekł.
- Gotujemy budyń z cukrem i mlekiem według przepisu na opakowaniu.
- Lekko studzimy, cały czas mieszając, aby nie powstał kożuch..
- Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując, dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem.
- Kroimy biszkopt wzdłuż na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem, na krem układamy całe truskawki, przykładamy drugim plackiem i lekko przygniatamy go z góry.
- Przygotowaną wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami.
- Wkładamy do lodówki i chłodzimy.
Komentarze
Prześlij komentarz