Sernik puszysty
Naszym dzisiejszym deserkiem do kawy jest przepyszny sernik wg. przepisu Małgorzaty Caprari z książki "Robimy imieniny ". Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu na świąteczne stoły. Goście będą zachwyceni :)
Ciasto na blachę 28x40
Temp. pieczenia 160 C - sernik
Temp. pieczenia 160 C - spód
Składniki na ciasto:
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny ( 125 g )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę tortową z ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 28x40 .
Piec ok. 20 minut w temp. 160 C.
Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą blachę.
Masa serowa
1 kg sera 3 razy zmielonego ( użyłam sera z wiaderka )
8 jajek
2 szkl. śmietanki kremówki 30%
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. cukru pudru
2 budynie śmietankowe
Ser ucieramy z cukrem pudrem , dodając po 1 żółtku , a następnie 1 łyżce - budyń oraz cukier waniliowy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę i dalej ubijając dodajemy cukier. Pianę delikatnie łączymy z masą serową.
Śmietanę kremówkę wyjmujemy schłodzoną z lodówki i ubijamy na sztywną masę i łączymy z serem.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na wcześniej upieczony blat i pieczemy w temp. 160 C ok. 1,5 godziny.
Smacznego.
Ciasto na blachę 28x40
Temp. pieczenia 160 C - sernik
Temp. pieczenia 160 C - spód
Składniki na ciasto:
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny ( 125 g )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę tortową z ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 28x40 .
Piec ok. 20 minut w temp. 160 C.
Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą blachę.
Masa serowa
1 kg sera 3 razy zmielonego ( użyłam sera z wiaderka )
8 jajek
2 szkl. śmietanki kremówki 30%
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. cukru pudru
2 budynie śmietankowe
Ser ucieramy z cukrem pudrem , dodając po 1 żółtku , a następnie 1 łyżce - budyń oraz cukier waniliowy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę i dalej ubijając dodajemy cukier. Pianę delikatnie łączymy z masą serową.
Śmietanę kremówkę wyjmujemy schłodzoną z lodówki i ubijamy na sztywną masę i łączymy z serem.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na wcześniej upieczony blat i pieczemy w temp. 160 C ok. 1,5 godziny.
Smacznego.
jaki sernik Pani użyła
OdpowiedzUsuńUżyłam serka z wiaderka President :)
Usuń