Devolay z piersi kurczaka

Kotlet devolay to sposób na przygotowanie kurczaka w inny sposób , niż zwykłe kotlety z panierką . Smak masełka, który wypływa po przekrojeniu devolaya to jest coś przepysznego ;) Dodałam jeszcze pokrojony drobno koperek dla dodania intensywności smaku :)Pomysł zaczerpnięty z klik





Składniki dla 4 osób:
2 duże piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżki koperku
4 łyżeczki masła
3 jajka do panierki
bułka tarta i mąka
ok. 100 g sera żółtego w kawałkach
sól , pieprz, papryka ostra mielona

Sposób przygotowania:

Najpierw należy zeszklić drobno pokrojony czosnek. Następnie piersi myjemy, osuszamy , kroimy na 4 części  wzdłuż i ostrożnie tłuczemy przez folię spożywczą ,aby pierś się nie rozpadła i nie porobiły się dziury. Doprawiamy filety solą, pieprzem i papryką mieloną do smaku.
Ser pokroić na grube paski , koperek drobno posiekać i po kolei , na 4 przygotowane filety nakładać po porcji sera żółtego , masło z czosnkiem i koperek. Zwijać od najszerszej części fileta. Trzeba tą czynność zrobić dość zwarcie , aby podczas smażenia kotlet się nie rozpadł. Przed smażeniem obtoczyć w jajku i w mące i smażyć na rozgrzanym oleju , do czasu aż zarumienią się na złoty kolor.



Smacznego :)

 

Komentarze

Popularne posty