Szybkie półkruche ciasto ze śliwką
Szybkie i proste w wykonaniu ciasto ze śliwką. Śliwki są tak pyszne w
wypiekach , że nie mogę się im oprzeć ;) Dzisiaj szybko ze względu na
moje samopoczucie , taka pogoda jaką mamy obecnie za oknem źle wpływa na
moje zdrowie.
Tortownica wymiary: średnica 26 cm
Czas pieczenia: ok. 1 godz.
Składniki:
Tortownica wymiary: średnica 26 cm
Czas pieczenia: ok. 1 godz.
Składniki:
- 20 dag masła
- 2 jajka, sól
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18 %
- kg śliwek
- 1 op. cukru waniliowego
- cukier puder do dekoracji
- Z masła, jajek , szczypty soli , mąki, cukru, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść półkruche ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.
- Śliwki umyć , przekroić na pół, wyjąc pestki.
- Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście rozłóż śliwki ( można podsypać bułką tarta , żeby nie zwilgotniało)
- Tortownicę wstaw do piekarnika . Piecz ciasto ok. 1 godz. w temp. 180 C.
- Posyp cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz