Szybkie półkruche ciasto ze śliwką

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto ze śliwką. Śliwki są tak pyszne w wypiekach , że nie mogę się im oprzeć ;) Dzisiaj szybko ze względu na moje samopoczucie , taka pogoda jaką mamy obecnie za oknem źle wpływa na moje zdrowie.








 Tortownica wymiary: średnica 26 cm
Czas pieczenia: ok. 1 godz.

 Składniki:

  • 20 dag masła
  • 2 jajka, sól
  • 2 szkl. mąki 
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • kg śliwek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • cukier puder do dekoracji
 Sposób przygotowania:
  1. Z masła, jajek , szczypty soli , mąki, cukru, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść półkruche ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Śliwki umyć , przekroić na pół, wyjąc pestki.
  3. Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście  rozłóż śliwki ( można podsypać bułką tarta , żeby nie zwilgotniało)
  4. Tortownicę wstaw do piekarnika . Piecz ciasto ok. 1 godz. w temp. 180 C.
  5. Posyp cukrem pudrem.
 


























Komentarze

Popularne posty