Kremowy torcik z gruszkami
Poezja smaku , ser z gruszkami to to, czego chciałam skosztować już od dawna :) . Delikatność sera i dodatek śmietanki sprawia , żę każdy kęs rozpuszcza się w buzi niczym kremowa chmurka pozostawiając niezwykły smak gruszki. Polecam wszystkim smakoszom łakoci :) Sporo pracy i cierpliwości wymaga , ale naprawdę warto :)
Tortownica wymiary średnica 22 cm
Temp. pieczenia 175 st.
Czas pieczenia ok. 20 minut
Składniki:
Tortownica wymiary średnica 22 cm
Temp. pieczenia 175 st.
Czas pieczenia ok. 20 minut
Składniki:
- 2/3 szkl. zmielonych migdałów
- 1 łyżka grubo posiekanych migdałów
- 1/2 szkl. cukru pudru + 1 łyżka
- 2 i 1/2 łyżki mąki
- 3 jajka
- 1/4 szkl. brązowego cukru
- 250 g śmietany 30 %
- 180 g tłustego sera śmietankowego (zaw. tłuszczu ok. 24% - użyłam serków Philadelphia)
- 5 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta)
- 1 puszka gruszek w syropie ( użyłam 4 świeże gruszki)
- szczypta soli
- do dekoracji 3 kostki czekolady deserowej
Krok po kroku - wykonanie
Smacznego
- Jajka rozbijamy , białka oddzielamy od żółtek, po czym wrzucamy do większej miski i miksujemy na pół sztywno.Wsypujemy brązowy cukier . Składniki ubijamy na sztywną piane.
- 2/3 szkl. mielonych i 1 łyżkę posiekanych migdałów mieszamy z 2 i 1/2 łyżki mąki oraz 1/2 szkl. cukru pudru. Składniki łączymy z wcześniej ubitą pianą z białek i brązowego cukru.
- Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 C. Pieczemy przez 15-20 minut.
- Ser podgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie wsypujemy 1 łyżkę cukru pudru i podgrzewamy do powstania gładkiej masy, mieszamy.
- Żółtka podgrzewamy w kąpieli wodnej . 5 łyżek cukru łączymy z 1 łyżką wody, gotujemy ok. 30 sekund i wlewamy do żółtek. Podgrzewamy do zgęstnienia, cały czas mieszając.Masę odstawiamy do ostygnięcia.
- Żelatynę dodajemy do 3 łyżek wody i czekamy aż napęcznieje. Następnie nad gotującą się wodą mieszamy żelatynę do całkowitego jej rozpuszczenia. Po czym łączymy ją z serem i masą z żółtek.
- Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy przygotowaną masę serową. Mieszamy do połączenia się składników.
- Gruszki myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na średnie kawałki. Pokrojone gruszki dodajemy do kremu i mieszamy.
- Nadzienie wykładamy na ostudzone ciasto . Całość wstawiamy do lodówki na całą noc , by krem stężał.
- Do udekorowania można zetrzeć 3 kostki czekolady deserowej.
Komentarze
Prześlij komentarz