Kremowy torcik z gruszkami

Poezja smaku , ser z gruszkami to to, czego chciałam skosztować już od dawna :) . Delikatność sera i dodatek śmietanki  sprawia , żę każdy kęs rozpuszcza się w buzi niczym kremowa chmurka pozostawiając niezwykły smak gruszki. Polecam wszystkim smakoszom łakoci :) Sporo pracy i cierpliwości wymaga , ale naprawdę warto :)

Tortownica wymiary średnica 22 cm
Temp. pieczenia 175 st.
Czas pieczenia ok. 20 minut  





Składniki:
  • 2/3 szkl. zmielonych migdałów
  • 1 łyżka grubo posiekanych migdałów
  • 1/2 szkl. cukru pudru + 1 łyżka
  • 2 i 1/2 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 1/4 szkl. brązowego cukru
  • 250 g śmietany 30 %
  • 180 g tłustego sera śmietankowego (zaw. tłuszczu ok. 24% - użyłam serków Philadelphia)
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5  łyżeczki żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta) 
  • 1 puszka gruszek w syropie ( użyłam 4 świeże gruszki)
  • szczypta soli
  • do dekoracji 3 kostki czekolady deserowej

Krok po kroku - wykonanie
  1. Jajka rozbijamy , białka oddzielamy od żółtek, po czym wrzucamy do większej miski i miksujemy na pół sztywno.Wsypujemy brązowy cukier . Składniki ubijamy na sztywną piane.
  2. 2/3 szkl. mielonych i 1 łyżkę posiekanych migdałów  mieszamy z 2 i 1/2 łyżki mąki oraz 1/2 szkl. cukru pudru. Składniki łączymy z wcześniej ubitą pianą z białek i brązowego cukru.
  3. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 C. Pieczemy przez 15-20 minut.
  4. Ser podgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie wsypujemy 1 łyżkę cukru pudru i podgrzewamy do powstania gładkiej masy, mieszamy.
  5. Żółtka podgrzewamy w kąpieli wodnej . 5 łyżek cukru łączymy z 1 łyżką wody, gotujemy ok. 30 sekund i wlewamy do żółtek. Podgrzewamy do zgęstnienia, cały czas mieszając.Masę odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Żelatynę dodajemy do 3 łyżek wody i czekamy aż napęcznieje. Następnie nad gotującą się wodą mieszamy żelatynę do całkowitego jej rozpuszczenia. Po czym łączymy ją z serem i masą z żółtek.
  7. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy przygotowaną masę serową. Mieszamy do połączenia się składników.
  8. Gruszki myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na średnie kawałki. Pokrojone gruszki dodajemy do kremu i mieszamy.
  9. Nadzienie wykładamy na ostudzone ciasto . Całość wstawiamy do lodówki na całą noc , by krem stężał.  
  10. Do udekorowania można zetrzeć 3 kostki czekolady deserowej.


Smacznego  

Komentarze

Popularne posty