Keks mocno bakaliowy

Poważnie zaczęłam myśleć o wypiekach świątecznych. Na pierwszy rzut proponuje pyszny keks, który czaruje swoim smakiem. Wrzuciłam do niego dość sporą ilość bakalii i aromat cytrynowy co daję wyśmienite świąteczne połączenie. Zapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :)
Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis  już niebawem :)


Forma keksówka
Czas pieczenia : ok. 1 godz. 
Temp. pieczenia 180 C 





Składniki:
  • 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja)
  • 2 szkl. mąki 
  • 25 dag masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
  • białko
  • szkl.cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
  1. Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki.
  2. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka.
  3. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
  4. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami.
  5. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C.
Smacznego  

Komentarze

Popularne posty