Rogaliki z ziemniaków
Mięliście taką sytuację , że ugotowaliście za dużo ziemniaków? Mi się zdarza to dość często ;) Zatem trzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z marmoladką to strzał w dziesiątkę.
Czas pieczenia : ok. 25 minut
Temp. pieczenia : 180 st.
Ilość rogalików: ok.30 szt.
Składniki:
Smacznego
Czas pieczenia : ok. 25 minut
Temp. pieczenia : 180 st.
Ilość rogalików: ok.30 szt.
Składniki:
- 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
- 450 g mąki
- 150 g margaryny
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- słoik marmolady lub dżemu dowolnego smaku
- cukier puder do posypania
- Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli.
- Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką)
- Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Na dużej prostokątnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy rogaliki.
- Pieczemy ok. 25 minut do momentu ich zarumienienia.
- Następnie całość posypujemy cukrem pudrem i mamy wspaniały dodatek do kawy lub herbatki.
Komentarze
Prześlij komentarz