Rogaliki z ziemniaków

Mięliście taką sytuację , że ugotowaliście za dużo ziemniaków? Mi się zdarza to dość często ;) Zatem trzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z marmoladką to strzał w dziesiątkę.





Czas pieczenia : ok. 25 minut
Temp. pieczenia : 180 st.
Ilość rogalików: ok.30 szt.

Składniki:

  • 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 450 g mąki
  • 150 g margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • słoik marmolady lub dżemu dowolnego smaku
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli.
  2. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką)
  3. Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię dżem lub marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Na dużej prostokątnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy rogaliki.
  5. Pieczemy ok. 25 minut do momentu ich zarumienienia.
  6. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem i mamy wspaniały dodatek do kawy lub herbatki.



Smacznego  

Komentarze

Popularne posty