Makowiec
Następny przepis znaleziony w zeszycie sprzed lat . Makowiec nie jest takim trudnym ciastem do zrobienia jakim mi się kiedyś wydawał. Wystarczy tylko dobre nastawienie i dalej pójdzie gładko :).
Ciasta z makiem nie może zabraknąć w Boże Narodzenie. Zatem do pracy :)
Składniki na 2 ciasta o długości ok. 35 cm
Przygotowanie:
Smacznego
Ciasta z makiem nie może zabraknąć w Boże Narodzenie. Zatem do pracy :)
Składniki na 2 ciasta o długości ok. 35 cm
Ciasto:
Masa makowa:- 100 g drożdży
- ok. 1 szkl. mleka
- 6 żółtek
- sól
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy ( 16g)
- 150 g masła
- 1 kg mąki
- 500 g maku
- 50 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
- 12 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.
- Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione i wystudzone masło oraz zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką.
- Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 2o minut. Dokładnie odcedzić i zmielić.
- Przełożyć do garnuszka ze stopionym masłem, dodać cukier , skórkę pomarańczową , miód i orzechy włoskie.
- Smażyć 10 minut na wolnym ogniu ,ciągle mieszając. Ostudzić.
- Dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę , następnie połączyć ją z masą makową.
- Ciasto podzielić na 2 części.
- Rozwałkować na 2 prostokąty . Wyłożyć masę makową na każdy prostokąt i zrolować.
- Włożyć do foremek i piec ok. 50 minut w temp. 180 C
- Polać lukrem i ozdobić np. skórką pomarańczową albo mieszanką owoców kandyzowanych.
Komentarze
Prześlij komentarz