Miodowa stefanka

Szybka stefanka i bardzo smaczna z kremem marcepanowym od święta jak i na co dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto miodowe lubi sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :)
Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej )
Czas pieczenia : 15 minut
Temp. pieczenia : 180 C




Składniki
Ciasto:

  • 250 g mąki
  • jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g masła
Na masę:
  • 500 g masy marcepanowej
  • 1/2 szkl. śmietanki 30 %
  • 1/2 szkl. cukru pudru

    Na wierzch:
    • cukier puder i kakao do posypki
    1. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i miód, wszystko wymieszać i ostudzić.
    2. Połączyć z mąką , sodą i jajkiem. Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut .
    3. Ciasto rozwałkować na blaszkę prostokątną ( jak największą bo ciasto po upieczeniu nabiera wysokości i gdy mamy  je później  pokroić w poprzek na 5 prostokątów to może wyjść wysoki wieżowiec tak jak w moim wypadku ;).
    4. Piec 15 minut w temp. 180 C.
    5. Upieczony placek studzimy i kroimy na 5 równych podłużnych kawałków ( prostokątów)
    Masa marcepanowa:
    1. Marcepan łączymy z cukrem i śmietanką. 
    2. Przekładamy masą placki.
    3. Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy cukrem pudrem  .
    4. Możemy jeszcze dla fajnego wyglądu przygotować szablon z gwiazdeczkami izrobić dekoracje z kakao.

    SMACZNEGO 

    Komentarze

    Popularne posty