Sernik z pierniczkami
Serniki uwielbiam i stąd następna moja propozycja świąteczna tym razem z pierniczkami. Mogą być pierniczki nadziewane , ja użyłam pierniczków w polewie czekoladowej. Sernik ma ciekawy smak, wanilia z piernikową nutą i skórką pomarańczową daje nam niepowtarzalne wrażenia zapachowe i smakowe. Podczas pieczenia po domu roznosi się śliczny i niezapomniany zapach. Zatem zachęcam do spróbowania tego ciasta. Dobry humor podczas Świąt zapewniony :)
Wymiary foremki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia : 50 - 60 minut
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
Smacznego
Wymiary foremki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia : 50 - 60 minut
Składniki:
Ciasto:
- 125 g margaryny
- 1/4 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 1,5 szkl. mąki
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg zmielonego sera
- 3/4 szkl. cukru
- 130 g masła
- 5 jaj
- 2 białka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- aromat waniliowy
- skórka pomarańczowa
- pierniczki nadziewane w czekoladzie
Ciasto:
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki.
- Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się połączą dodawać stopniowo masło.
- Cały czas ucierając , dodawać ser, mąki wymieszane z budyniem , aromat waniliowy i skórką pomarańczową.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową .
- Na ciasto wylać połowę masy serowej , przykryć ją pierniczkami i wylewamy resztę masy.
- Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C do momentu uzyskania złocistego koloru sernika.
- Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Gdy sernik wystygnie wstawiamy do lodówki. Dzięki tej czynności sernik nie opadnie.
- Możemy polać polewą czekoladową i udekorować perełkami cukrowymi albo posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz