Sernik z pierniczkami

Serniki uwielbiam i stąd następna moja propozycja świąteczna tym razem z pierniczkami. Mogą być pierniczki nadziewane , ja użyłam pierniczków w polewie czekoladowej. Sernik ma ciekawy smak, wanilia z piernikową nutą i skórką pomarańczową daje nam niepowtarzalne wrażenia zapachowe i smakowe. Podczas pieczenia po domu roznosi się śliczny i niezapomniany zapach. Zatem zachęcam do spróbowania tego ciasta. Dobry humor podczas Świąt zapewniony :)

Wymiary foremki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia : 50 - 60 minut




Składniki:
Ciasto:

  • 125 g margaryny
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  •  1,5 szkl. mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    • 1 kg zmielonego sera
    • 3/4 szkl. cukru
    • 130 g masła
    • 5 jaj
    • 2 białka
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 budyń waniliowy
    • aromat waniliowy
    • skórka pomarańczowa
    • pierniczki nadziewane w czekoladzie


      Sposób przygotowania:

      Ciasto:

      1. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki.
      Masa serowa:
      1. Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się połączą dodawać stopniowo masło. 
      2. Cały czas ucierając , dodawać ser, mąki wymieszane z budyniem , aromat waniliowy i skórką    pomarańczową.
      3. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową  .
      4. Na ciasto wylać połowę masy serowej , przykryć ją pierniczkami i wylewamy resztę masy.
      5. Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C do momentu uzyskania złocistego koloru sernika.
      6. Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Gdy sernik wystygnie wstawiamy do lodówki. Dzięki tej czynności sernik nie opadnie. 
      7. Możemy polać polewą czekoladową  i udekorować perełkami cukrowymi albo posypać cukrem pudrem.
      Smacznego  

      Komentarze

      Popularne posty