Tradycyjna babka z lukrem

Dalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane. 

Temp. pieczenia : 170 C
Czas pieczenia : 50-60 minut


źródło : gotujmy.pl 



Składniki:
  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • 7 jaj
  • szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • po 1/2 szkl. rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( ja dodałam kandyzowany cedrat )

Lukier:
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody przegotowanej
  • kilka kropel soku malinowego
  • posypka kolorowa
Sposób wykonania:
  1. Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawić na chwilkę.
  2. W tym czasie 6 żółtek , 1 jajko i cukier , ucieramy na gładki krem.
  3. Do przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  4. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn.
  5. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego.
  6. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut.
  7. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą  .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekać ok. 30 minut.
  8. Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt mocno rumienić , przykryć wierzch papierem do pieczenia.
  9. Po ostudzeniu polać lukrem.



Komentarze

Popularne posty