Ciasto piernikowe z jabłkami

Pyszne , wilgotne ciasto o smaku piernika z dodatkiem jabłuszek i bakalii . Nie można się oprzeć temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę.

źródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce"






Wymiary blaszki: 24x28 cm
Temperatura pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 50 minut

Składniki
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • szklanka cukru (dałam cukru trzcinowego)
  • 4 jajka 
  • 1/2 szkl. oleju
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy do piernika ( dodałam 2 łyżeczki - lubię smak piernika )
  • 3 średnie jabłka
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich ( nie miałam orzechów to dodałam 15 dag bakalii)
  • cukier puder do posypania na wierzchu



Jajka z cukrem ubijamy tak długo , aż zrobi się piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i mąkę.
Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całość  mieszamy ,wylewamy do blaszki i pieczemy w temp. 180 C ok. 50 minut.
Na wierzch sypiemy cukier puder.

Smacznego :)

 

Komentarze

Popularne posty